diumenge, 6 d’octubre del 2019

Perú


©Araceli Merino. Machu Pichu, Perú. Agost 2019. 
Nikon D810, Nikkor 24-120 

Parlar de les meravelles de Perú no és cap novetat. Fa molts anys que aquest país andí és un dels tops del turisme de llatinoamèrica. Però una de les sensacions més intenses que vaig percebre en visitar-lo és la constant presència de la natura, en les seves diverses dimensions. Així també ho testimonia la seva cultura i fins i tot la seva manera d'entendre la religió cristiana, amarada del llegat espiritual de l'antiga cultura quítxua.

Quan surts de Lima, situada al davant de l'oceà Pacífic, no triga gaire a començar l'espectacle: ascens a poblacions i monuments que, degut a la seva ubicació andina, sovint acostumen a estar per sobre dels 2000 metres. Aquest és el cas per exemple de la cèlebre ciutadella inca, ara ja considerada ciutat sagrada, del Machu Pichu situada a 2430 metres sobre el mar. La seva ubicació, camuflada entre muntanyes, va ser un secret mai descobert durant els temps colonials, no redescobert fins el 1909. 
També la omnipresència arreu de la llama (en veiem dues de molt jovenetes a la foto, tot mirant el Machu Pichu. La mare era molt a prop) i la resta de les quatre espècies d'animals autòctons  productors de llana com l'alpaca, el guanac o la vicunya. 


©Araceli Merino. Altiplà andí, Perú. Agost 2019. 
Nikon D810, Nikkor 24-120 

Però, aquests aspectes de la presència de la natura no son els únics. A la llista cal afegir-hi l'observació de volcans en erupció, la percepció en alguns indrets de petits sismes majoritàriament inofensius, encara que no sempre... i sobretot l'anomenat "mal d'alçada". La manca d'oxigen ens acaba afectant, d'una manera o altra, a partir de de 3000/3500 metres sobre el mar. Aquesta és l'alçada mínima de l'ampla zona de l'altiplà andí que teniu a la imatge, on també hi podem veure una Alpaca mare amb les seves dues cries. 

©Araceli Merino. Conversa en quítxua a l'Illa de Taquile, llac Titicaca. Perú. Agost 2019. 
Nikon D810, Nikkor 24-120 

Però el "mal d'alçada" es converteix en un potencial leit-motiv de tot el viatge, ja que la majoria de zones turístiques estan situades en punts elevats, com ara la ciutat de Cusco (del quítxua "Quscu") situada a 3400 metres d'alçada o el cèlebre llac Titicaca (a 3812 metres) considerat el llac navegable de forma comercial més alt del món. En la part peruana d'aquest llac hi trobem la tranquil·la i encantadora illa de Taquile.

Traducción · Translation · Traduction