dissabte, 25 d’abril del 2015

Katmandú en el record!

©Araceli Merino, "Carrers de Katmandú després de la pluja", Nepal, Agost 2014.
Nikon D800, Nikkor 24-70

Quan avui m'he assabentat del terratrèmol del Nepal quasi no m'ho podia creure. Intensitat de 7,9 a l'escala de Richter per a una població majoritàriament molt pobre que ocupa edificis molt vells i quasi sempre d'una fragilitat quasi de paper. Les notícies a l'entorn de les desgràcies humanes han crescut de manera exponencial en només 24 hores.

Nepal és un país intens i acollidor on els diners de la gran quantitat de turisme (principalment excursionista i religiós) semblen no revertir excessivament en la població repartida entre l'hinduisme i el budisme. També aquesta dicotomia es deixa veure en l'aspecte dels seus habitants que sovint mostren trets com els ulls estirats del tipus xinesc barrejats amb la pell fosca pròpia dels indis. També les seves fronteres toquen pel nord amb la Xina (i el Tibet) i pel Sud amb l'Índia. Pel nord amb les muntanyes de l'Himàlaia i pel sud amb la jungla. País efectivament de constrastos.

©Araceli Merino, "Stupa de Boudhanath", Katmandú, Nepal, Agost 2014.
Nikon D800, Nikkor 24-70

No deixo de recordar l'impacte que l'estiu passat em varen deixar els dies que vaig passar-hi durant el mes d'agost. Al Nepal tot s'hi mostra sempre molt intens. Des de la presència humana fins a les seves impressionants muntanyes, passant per l'evocació del passat dels seus monuments històrics (alguns malauradament destruïts pel terratrèmol), la humitat intensa del temps dels monsons (que fins i tot entelava constantment les òptiques de la càmera) o les seves tradicions rituals a l'entorn de la vida i sobretot de la mort. A primer cop d'ull res sembla subtil en aquest indret de la terra. Tampoc el terratrèmol que ha colpit de valent la seva vida... i la nostra ànima. 

Ara, més que mai, estem al seu costat!


©Araceli Merino, "Himàlaia sobre un mar de núvols", Nepal, Agost 2014.
Nikon D800, Nikkor 70-200

El terratrèmol ha causat diferents allaus de neu a les muntanyes de l'Himàlaia incloent l'Everest, el cim del món (8848 m.), que podeu veure en aquesta imatge captada sota les primeres llums del matí des de la finestreta d'una avioneta (és el cim més alt situat al centre-esquerra de la imatge). 

diumenge, 19 d’abril del 2015

Sau, set anys després

© Araceli Merino, Llums de tarda al Pantà de Sau. Abril 2015 
Nikon D810, Nikkor 24-70 

Una vegada més, i ja en van vuit, aquest d'abril he volgut recordar la tarda del dimecres 9 d'abril de 2008, quan després de visitar l'antic poble de Sau (Osona), aleshores emergit entre les aigües arran d'una profunda sequera, vaig decidir encetar aquest blog. D'aquesta manera he seguit mantenint aquesta tradició estrictament personal, convertint-la en una activitat cíclica. Els silencis de tots aquests capvespres i la singularitat de les diferents llums que s'hi han anat mostrant han esdevingut sempre un entorn perfecte per fer balanç de passat i pensar desitjos de futur. Ja veieu que Sau
és també una excusa peculiar per a la celebració d'aniversari que he anat repetint el 2009, el 2010, el 2011el 2012 el 2013, el 2014 i enguany, que no ha estat cap excepció. Una serena i contemplativa llum de tarda ens obsequiava aquests reflexos sobre l'aigua. A part, el nivell de l'embassament estava a més del 90%, potser el més alt que recordo haver vist. Curiosament també ha estat per a mi un dels anys més intensos d'activitat fotogràfica: Classes, sortides, tallers, sessions, etc... potser per això també he estat una mica menys activa a les xarxes socials.

Suposo que s'intueix, però us confesso  que sóc feliç amb una càmera a la ma, sempre a la recerca de llums, paisatges, persones i moments preciosos que reviuen en contemplar-los al monitor de l'ordinador. Però també ho sóc quan tinc l'oportunitat de compartir la meva feina, experiència i entusiasme a través de les diferents activitats que podreu trobar anunciades a la secció "Cursos, tallers, Exposicions" d'aquest bloc, a Facebook i de tant en tant al Twitter.

El 2016 ja està anotada la cita amb Sau el dia 9 d'abril. Serà dissabte. Si res no ho impedeix allà em tindreu, amb el mateix esperit de llibertat del primer dia.

dimecres, 8 d’abril del 2015

Esperant la primavera a Varsòvia

© Araceli Merino. Esquirol al Parc Reial Łazienki. Varsòvia (Polònia) 2015.
Olympus OM-D E-M1, MZuiko 12-40

Era a primera hora del matí tot passejant pel Parc Reial Łazienki (Łazienki Królewskie), el parc públic més gran de Varsòvia. En els primers dies d'abril, rondant els zero graus i amb volves de neu que queien de forma intermitent, era clar que la primavera encara no havia arribat a Polònia. Això, però, no semblava importar-li gaire al simpàtic esquirol que mentre esmorzava tranquil·lament es va mostrar així de natural davant de la càmera.

Traducción · Translation · Traduction